Begrippenkaders

Feedbackronde begrippenkaders warmtenetten en energiesysteem
Recent zijn twee nieuwe begrippenkaders ontwikkeld: het Begrippenkader Warmtenetten en het Begrippenkader Energiesysteem. Deze begrippenkaders zijn nu beschikbaar voor praktijkgebruik. Tot 6 juni 2025 is er de mogelijkheid feedback te geven op deze begrippenkaders. Onze hoop is dat ze de komende maanden breed gebruikt worden in de praktijk, en dat gebruikers hun bevindingen met ons delen via het responsformat. Wat werkt er goed? Wat moeten we toch anders formuleren? Wat ontbreekt er nog? Op basis daarvan kunnen we een volgende, betere versie van het begrippenkader maken.

Verderop vind je meer informatie over wat de Begrippenkaders inhouden.
Ook lichten we de Begrippenkaders toe in twee webinars, namelijk op donderdag 3 en maandag 7 april 2025. Daarnaast zijn er inloopspreekuren op dinsdag 15 april en dinsdag 20 mei 2025.

De praktische zaken

  • Hoe geef ik feedback?
    Vul het responsformat in, en verstuur het via de website: link
  • Wanneer zijn de webinars en inloopspreekuren?

     Webinars

     Inloopspreekuren (digitaal)

     

     Donderdag 3 april van 11:00 - 12:00 uur

     Dinsdag 15 april van 11:00 - 12:00 uur

     

     Maandag 7 april van 15:00 - 16:00 uur

     Dinsdag 20 mei van 13:00 - 14:00 uur

     

Wil je erbij zijn? Stuur een mailtje naar g.vandevreede@cbs.nl, dan ontvang je de zoomlink.

Tot wanneer kan ik feedback geven?

  • Tot vrijdag 6 juni 2025

Hoe wordt de feedback verwerkt?

  • De feedback wordt verwerkt door een werkgroep. Voor deze werkgroep worden in elk geval de partijen uitgenodigd die eerder betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van het begrippenkader, namelijk KGG, VRO, CBS, RVO, Kadaster, PBL, NPRES, NPLW, IPO, VNG, EnergieNederland en Aedes. Dit wordt waarschijnlijk gedaan onder begeleiding van RVO. Was jij/jouw organisatie er nog niet bij betrokken, maar wil je wel graag helpen bij het verwerken van de feedback? Laat het dan weten via het responsformat, of mail naar g.vandevreede@cbs.nl.

De begrippenkaders
Het Begrippenkader Warmtenetten en het Begrippenkader Energiesysteem zijn uitgewerkt in het kader van programma VIVET (Verbetering van de Informatievoorziening Energietransitie). Daarnaast is er het Begrippenkader RES, wat al langer bestaat. Hier moet wel worden opgemerkt dat de Begrippenkaders Warmtenetten en Energiesysteem nog niet zo ver zijn uitgewerkt als het Begrippenkader RES. De nieuwe begrippenkaders richten zich vooral op definities, en (nog) minder op de exacte databronnen. Dit wordt in de toekomst uiteraard verder uitgewerkt, en we staan nadrukkelijk open voor suggesties. Ook de samenhang en visualisatie werken we later verder uit.

Begrippenkader Warmtenetten
Rijk, provincies, gemeenten, RES-regio’s, woningcorporaties, warmtebedrijven en -coöperaties werken samen aan de transitie naar een duurzame warmtevoorziening. Zij communiceren daarvoor intensief en wisselen onderling data uit. Daarbij is het belangrijk dat iedereen dezelfde taal spreekt, zodat er geen spraakverwarring optreedt omdat mensen verschillende beelden bij eenzelfde term hebben.

Het Begrippenkader Warmtenetten legt vast welke begrippen te gebruiken bij de uitvoering van de warmtetransitie. De nadruk ligt op warmtenetten en daarnaast zijn ook andere begrippen zoals warmtevraag, bronnen en installaties opgenomen. Het is bedoeld voor mensen die werken aan de warmtetransitie: aan de uitvoering van de warmtetransitie, het maken van plannen, het formuleren van beleid en aan het monitoren en rapporteren over de voortgang.

KGG, VRO, CBS, RVO, Kadaster, PBL, NPRES, NPLW, IPO, VNG, EnergieNederland en Aedes droegen samen bij aan het Begrippenkader Warmtenetten.

Begrippenkader Energiesysteem
Het Begrippenkader Energiesysteem geeft structuur en definities aan de onderdelen van het systeem die niet in de andere twee begrippenkaders staan. Het vormt eigenlijk het overkoepelende raamwerk voor de begrippenkaders. Het gaat over bronnen, energiedragers en sectoren maar ook hoe de uitwisseling plaatsvindt in de energieketen over tijd, in de ruimte en tussen netvlakken. Een aantal nieuwe thema’s die in de praktijk veel gebruikt worden zijn ook uitgewerkt. Dit gaat over balanshandhaving, netcongestie, lokale energie-uitwisseling en energie-efficiëntie. Er is ook een lijst aan onderwerpen overgebleven om in een volgende versie te verwerken. Het is een product om te gebruiken bij alle taal over het energiesysteem in producten. Zoals monitors, de energievisie, integraal programmeren, RES, warmteprogramma’s waar de link met onder andere netcongestie wordt gemaakt en lokale energieprogramma’s.

Het Begrippenkader Energiesysteem is gezamenlijk ontwikkeld met CBS, PBL, VNG, KGG, NPLW, NPRES, RVO, IPO, RES-regio’s, NBNL, SP IPE, BAS, MFF, Transform, Topsector energie, TNO, Gasunie en NEN.

 

    Cookie-instellingen